Jag har valt att jobba med boken Vems kompis? skriven av Stina Wirsén.
Boken handlar om när det kommer en ny blå katt till sandlådan, katten får var med de andra djuren och leka i sandlådan. Problem uppstår när nalle vill att katten ska använda hennes hink och inte någon annans. Men katten vill gärna använda båda hinkarna och vill inte låna nalles hink när hon bråkar om vilken hink som ska användas. Nalle vill inte vara med och leka för hon är arg och ledsen. Tillslut blir nalle så arg att hon förstör för de andra djuren. Alla tycker nalle är dum som förstörde och säger till henne att hon får laga. Katten ser att nalle blir ledsen och lånar ut spaden. Därefter lekar alla tillsammans igen.
Jag ser boken som ett bra underlag till att prata om hur man ska vara en bra kompis, att man ska dela med sig och att det är roligare om man leker tillsammans.
På min VFU är barnen i åldrarna 3-4år. Man har vid varje terminsstart ett återkommande tema om hur man ska vara en bra kompis. Jag tänker att denna bok är ett bra komplement till att arbeta vidare med temat kompis, på ett roligt och enkelt sätt.
När jag genomför boksamtalet tänker jag sätt mig i ett rum med barnen som är lugnt och rofyllt. Jag tänkte använda mig av 3-4 barn när jag gör boksamtalet. De jag vill att barnen ska reflektera över är hur man är en bra kompis med hjälp av olika frågor. I texten Barnboksfigurer skriver författaren att barnen ställer sporadiska frågor under läsningens gång. Frågorna barnen ställer behöver inte alltid direkt handla om texten (Sundemo, 2004). Jag kommer ställa frågor till barnen men jag vill också att barnen ställer frågor till mig och till varandra för att skapa en bra diskussion.
Jag har planerat frågeställningar till boken som barnen kommer ta del av under läsningens gång.
Exempel på frågor jag har tänkt ställa under sagan är:
· Varför tror ni att nalle blev arg när blåa katten inte ville ha bara hennes hink?
· Varför ville nalle att den blå katten bara skulle ha hennes hink?
· Varför vill nalle förstöra för de andra djuren?
Frågor som jag vill ställa efter sagans slut:
· Vad ska man göra om en kompis är arg och ledsen?
· Hur är man en bra kompis?
· Hur ska man vara om det börjar en ny kompis på förskolan?
Jag ser också boken som ett bra sätt att låta barnen göra sina egna tolkningar. T.ex. vad gör egentligen barnen i sandlådan bygger dem kanske ett sandslott? Låta baren använda sin egen fantasi för att komma fram med ett svar.
Det som jag tycker är mest intressant med boksamtal är att man aldrig vet vad barn ska svara och att man kan arbeta vidare på barnens tankar och funderingar.
När jag har gjort uppgift fyra har jag utgått i från boken:
Sundemo, Ulla (2004). Barnboksfiguren - en tillgång på olika plan. Rapporter om svenska som andraspråk 6. Institutet för svenska som andraspråk; Göteborgs universitet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar